Skip to main content

Spela Biljard

8:ball, 9:ball eller 10:ball

Hos oss hittar du 27 st Poolbord av tävlingsklass.

8 bord plan 1
9 Bord plan 2
10 Bord på Plan 3
Biljardtävlingar
Sitt och upplev spelet
Ibland lever våra tavlor
Härliga utrymmen för alla spelare

Spela biljard hos oss!

VeckodagTidPris
Mån. - Tors.

11-17

25:-

17-01

69:-

Fredag

11-17

39:-

17-03

69:-

Lördag

11-03

69:-

Söndag

11-01

69:-

  • Alla priser gäller per person och timme.

  • Biljard-maxpris (4 pers eller fler) vid drop-in 230:-/timme/bord.

  • Röda dagar gäller lördagspriser

Boka Biljardbord

Bokningar gäller endast Söndag - Torsdag (ej Fredag, Lördag)
Bokningspris per bord gäller oavsett antal deltagare.
Bokning måste ske minst 1 dag innan.


LIVE STREAMING

Vi livestreamar från 4 av våra Pool bord från Gabriel Arena på Plan 3

För att se Streamingen, klicka på startknappen. 

Bord 18

Bord 28

Bord 29

Bord 30

Biljardpalatset har en lång tradition av biljard sen 1963. Vi erbjuder 10 st Gabriels "Signature Pro" Gryffon biljardbord samt 17 st Brunswick biljardbord av tävlingskvalitet. På Biljardpalatset samlas unga som gamla, amatörer som proffs och delar glädjen i biljard.

Biljardhistoria

De allra tidigaste spelen som räknas som biljardens ursprung spelades i Frankrike redan på 1100-talet. Man spelade utomhus på gräs och spelen kan ses som ett mellanting mellan biljard, krocket och golf. Spelen gick ut på att spelare med hjälp av käppar eller klubbor skulle knuffa en boll till ett förutbestämt mål. Målet bestod ofta av bågar eller koner.

Det första biljardbordet sägs ha tillverkats åt den franske kungen Ludvig XI år 1470. Spelet som spelades på biljardborden liknade i mångt och mycket de tidiga spelen med koner och bågar och anledningen till att biljardbord än idag har grön duk är för att efterlikna gräset. I och med att den franske kungen uppskattade spelet kom det att sprida sig till övriga adeln och till andra kungahus i Europa, och i Frankrike spreds spelet till alla samhällsklasser och allt fler värdshus skaffade biljardbord.

Föregångare till biljard blev populära i England under 1700-talet och det var här som biljardkön utvecklades och bågarna och konerna ersattes av hål i biljardbordets hörn.

Biljard är ett samlingsnamn för ett antal olika spel som Pool, Carambole och Snooker. Carambole spelas på ett bord utan hål och snooker spelas på ett större bord än Pool. Den helt klart populäraste varianten av biljard är idag Pool.

Sverige har en lång tradition av biljardspelare både på herr och damsidan. De har vunnit flera Världs och Europamästerskap. Biljardpalatset har fostrat flera av dessa sedan 70-talet.

Vanligaste biljardspelen (Pool)

8-Ball

Spelet sätts igång genom en sprängning där de 15 biljardbollarna är upplagda i en triangel, första bollen placeras över markeringen

För att sprängningen ska vara giltig behöver antingen en boll sänkas eller minst fyra bollar träffa en vall. Sänks (minst) en boll i sprängningen får spelaren fortsätta, annars går turen över till motspelaren.

Man får fortsätta spela så länge man sänker sina bollar på ett korrekt sätt.

Bollarna måste sänkas med dessäng vilket innebär att när stötarna inte är uppenbara ska man kunna ange vilken boll man ska sänka och i vilket hål innan stöten. Man kan även meddela ”säkerhet” istället för att en specifik boll ska sänkas, turen går då över till motspelaren, eventuella bollar som sänks under stöten ligger kvar i hålen.

Man behöver inte sänka bollarna i någon speciell ordning men måste hela tiden träffa en boll tillhörande sin egen serie först, annars blir det foul.

För att vinna en omgång i 8 ball behöver man först sänka alla bollar i sin nummerserie och därefter 8:an. Precis som övriga bollar behöver 8:an sänkas med dessäng, dvs i det hålet som man förannonserar.

Sänker man både 8:an och vit boll i samma stöt förlorar man omgången direkt, samma gäller även om 8:an sänks innan man har sänkt alla bollar i sin serie.

9-Ball

9-ball (nine ball) är en biljardvariant som väldigt kortfattat går ut på att sänka boll nummer 9. När man spelar 9 ball använder man sig endast av bollarna med nummer 1 till 9 som läggs upp i en diamant (en rombformation) med boll 1 längst fram och boll 9 i mitten.

Bollen med lägst nummer är alltid objektboll och den boll spelaren först måste träffa med köbollen (den vita bollen). För att få fortsätta spela måste man både träffa objektbollen med lägst nummer och sänka en boll – antingen objektbollen eller någon annan boll på bordet. Sänker man 9:an har man vunnit.

För att få fortsätta spela i 9-ball behöver man göra en korrekt stöt – vilket innebär att man träffar objektbollen med lägst nummer – och därefter sänka minst en boll. Bollarna måste inte sänkas i nummerordning, men bollen med lägst nummer behöver träffas först.

5:a 9:a regler

(5-9, är en variant av 9-ball där även boll 5 är av betydelse. Att sänka boll 5 belönas med ett poäng och boll 9 ger två poäng. När bollarna läggs upp placeras bollarna ut på samma sätt som i 9 ball, bara med skillnaden att boll 5 placeras längst bort, på motsatt sida av boll 1 i diamanten.

Man spelar till 21 poäng och det är möjligt att få mer än tre poäng i varje omgång då boll 5 och 9 återplaceras om de har sänkts när de inte stått på tur. 5:an och 9:an återplaceras då vid markeringen vid fotändan av bordet. När 9:an slutligen sänks som sista boll är omgången slut, spelaren som sänkte 9:an får spränga i nästa omgång.

5:a 9:a passar bra att spela med handikappsystem, om matchen spelas till 21 poäng kan en bättre spelare exempelvis börja på 0 poäng och en nybörjare på 10 poäng.

10-Ball

10-ball, ten ball, är en variant av biljard. Spelet är en utveckling av 9-ball, och har delvis samma regler. Vid spelets början placeras bollarna med boll ett på huvudpricken, och resterande bollar i en triangel bakom. Boll tio placeras i triangelns mitt.

Vid en korrekt stöt i ten-ball måste köbollen alltid träffa bollen med lägst siffra. Därefter måste någon boll gå i vall, utan att köbollen hamnar i något hål. I motsats till 9-ball är 10-ball ett dessängspel, vilket innebär att spelaren före varje stöt måste avisera vilken boll han har för avsikt att sänka, och i vilket hål.

Vid sprängning behöver inga bollar aviseras. Liksom i 9-ball behöver bollarna sänkas i nummerordning. När boll tio sänks i en korrekt aviserad stöt är upplägget vunnet, och spelaren erhåller en poäng. En match spelas vanligtvis till ett i förväg bestämt antal poäng.

14-1

14-1 Kontinuerlig nummerboll, även kallat straight pool, spelas med femton numrerade bollar och en köboll. Varje korrekt annonserad och gjord boll belönas med en poäng och spelaren som först når en förutbestämd poängsumma vinner matchen. 14-1 är kontinuerligt så till vida att när fjorton bollar är gjorda läggs dessa upp igen och spelaren fortsätter.

Vid öppningsstöten läggs alla femton bollar i en triangel med toppbollen placerad på fotpricken. När bollarna åter läggs upp lämnas toppbollens plats ledig vid uppläggning av fjorton bollar. 

Spelaren är kvar vid bordet så länge han fortsätter att korrekt göra annonserade bollar eller vinner matchen efter att ha uppnått en förutbestämd poängsumma. När fjorton bollar är gjorda avbryts spelet tillfälligt och dessa läggs upp på nytt.

Bollar skall annonseras (Dessäng). Spelaren kan annonsera ”safe” varpå stöten går över till motståndaren och eventuella bollar som gått i hål återplaceras på fotpricken.

Spelaren får en poäng för varje annonserad och korrekt gjord boll, och om ytterligare bollar går i hål i samma stöt får spelaren en poäng för varje av dessa bollar. Fel bestraffas med en poängs avdrag för spelaren som begått felet. Poängsumman kan på grund av detta vara negativ

Stockholms Biljardsällskap 

Sedan 1997 huserar vi på Biljardpalatset inom Pool och Carambole. Läs mer om vår klubb och hur du anmäler dig till våra handikapp tävlingar på Tisdagar

Perfekt för Företagseventet

Roligare än så här kan det inte bli!

Läs mer hur ni bokar ett företagsevent eller AW här hos oss